tisdag 26 augusti 2008

Vilhelmina Hulting - Konstutställning








Vilhelmina Hulting, konstnär i Farsta, ställer just nu ut sina verk hos oss. Utställningen varar till och med 12 september. Välkomna!

onsdag 20 augusti 2008

Tips: A Photographer's Life av Annie Leibovitz



Annie Leibovitz tillhör vår tids största fotografer. Hennes bilder på Vanity Fair, där hon har arbetat sedan 1983, är bekanta för de flesta, t.ex. bilden på den gravida Demi Moore. Den bilden väckte stor debatt i USA när den publicerades.
Annie Leibovitz började sin karriär som fotograf på den relativ nystartade tidningen Rolling Stone. 1975 följde hon med bandet Rolling Stones under deras världsturné som konsertfotograf. Det var för tidningen Rolling Stone som hon tog sin antagligen mest berömda bild, en bild på John Lennon och Yoko Ono. Bilden togs bara fem timmar innan han sköts till döds.
A Photographer’s Life täcker Leibovitz liv från 1990 till 2005. Och det är verkligen fotografens liv som framställs för läsaren. Visst finns hennes professionella bilder med, men en stor del av materialet har en mycket privat karaktär. Det är bilder på hennes föräldrar och syskon, bilder på hennes barn och bilder på Susan Sontag. Hon lärde känna Sontag 1989 och de levde i ett förhållande ända till Sontags död 2004.

Bilderna i A Photographer’s Life är starka. Det finns mycket sorg i dem, men även mycket glädje. Bilderna på Susan Sontag på sjukhusbädd och till slut hennes död väcker mycket känslor. Bara efter några veckor efter hennes död förlorar Leibovitz även sin far. Men livet handlar inte bara om döden utan även om födseln. Bilder på de nyfödda tvillingar som Leibovitz blev mor till påminner om att livet går vidare.
Leibovitz besökte även Sarajevo mitt under pågående krig och försökte med sina bilder få omvärlden att förstå vad det var som pågick där.
Oavsett om Leibovitz bilder har en privat karaktär eller är tagna i ett professionellt syfte är de starka och tankeväckande. Hon får människan i bilden att säga något till oss som betraktar bilden och det spelar ingen roll om det är en bild på hennes mor på stranden lekande med sina barnbarn, eller sårade i ett sjukhus i Sarajevo eller Jack Nicholson klädd i morgonrock med en golfklubba i handen.

Skrivet av Taru Leino, Farsta bibliotek

Läsecirkeln kör igång igen!



Det finns saker att glädja sig åt trots att kvällarna blir allt mörkare. Torsdagen den 28 augusti kl. 18 återsamlas Farsta biblioteks läsecirkel efter sommaruppehållet. Den bok vi ska prata om är Thomas Manns klassiker "Buddenbrooks – en familjs förfall". Vi ses då!

söndag 17 augusti 2008

Nya DVD-filmer på Farsta bibliotek!




Nu har vi fått in en ny laddning DVD-filmer. Du kan låna två filmer per tillfälle och du får ha dem i en vecka - alldeles gratis.

Nyinkomna filmer:
Arn - Tempelriddaren
The Darjeeling Limited
Guldkompassen
Into The Wild
(Vi har även boken!)
Juno
No Country For Old Men

Saló eller Sodoms 120 dagar (Pasolini)
Paranoid Park
Persepolis (Vi har även den grafiska novellen!)
Pingpong-kingen
Tusen och En Natt (Pasolini)
Vem spökar, Alfons Åberg?
Vinterkriget
4 månader, 3 veckor & 2 dagar

torsdag 14 augusti 2008

Tips: Dårskaper i Brooklyn av Paul Auster



När Nathan Glass, som är i 60-årsåldern, får cancer bestämmer han sig för att flytta in från landet till Brooklyn, New York. Han är frånskild och hans liv är egentligen inte något vidare. Så möter han sin brorson Tom som han inte sett på tio år. Och när dottern till Toms försvunna syster dyker upp får livet en vändning. Flickan som heter Aurora är stum och Nathan ser som sin uppgift att ta hand om henne och börja söka efter hennes försvunna mamma. Vad hände egentligen Auroras mamma?
Allt eftersom flätas allt fler in Nathans, Toms och Auroras liv. Detta är en roman om att allt inte är vad det synes vara och om förändringar, mest till det bättre faktiskt, även om vägarna dit är krokiga ibland!

Skrivet av Gunilla Österbäck, Farsta bibliotek.

onsdag 6 augusti 2008

Tips: The case for/against Israel



Alan Dershowitz bok The Case For Israel (2003) syftar till att rättfärdiga Israels existens samt besvara den massiva kritik som Israel utsätts för. 2005 släpps Michael Neumanns The Case Against Israel, och ännu en konflikt tar sin början. De två böckerna är absolut nödvändig läsning om man vill utmana sina egna åsikter kring detta svårgripbara och känsliga problem.

Farsta bibliotek har även Norman Finkelsteins oerhört omtalade böcker Förintelseindustrin (Ordfront förlag, 2001) och Beyond Chutzpah – On the Misuse of Anti-Semitism and the Abuse of History (University of California Press, 2005), böcker som lovordats av bl.a. Noam Chomsky. Allt för en så balanserad syn som möjligt gällande Israel-Palestina, sionism, antisemitism och fred i Mellanöstern.



Det bör kanske även noteras att författarna som nämns i denna text (Dershowitz, Neumann, Finkelstein och Chomsky) alla är av judisk börd, något som kanske tydliggör problematiken än mer.

Skrivet av Mattias Pettersson, Farsta bibliotek