onsdag 29 april 2009

Öppettider för Valborgsmässoafton och första maj



I morgon torsdag, Valborgsmässoafton har Farsta bibliotek öppet kl. 13:00 - 16:00. Fredag, första maj, är biblioteket stängt. Från och med lördag har vi öppet som vanligt igen.
Varmt välkomna!

fredag 17 april 2009

Mattias Gardell - nu på söndag!

De som inte orkar ta ställning, som vill slingra sig ur Gardells grepp, kommer att säga att han skriver för vänsterister, när han i själva verket publicerat en medborgarbok för demokrater, avslutar Per Wirtén sin recension i Expressen av Mattias Gardells senaste bok Tortyrens återkomst (Leopard Förlag).
Erik Wiklund skriver på dagensbok.com: "Tortyrens återkomst" handlar inte bara om tortyr. Det är en brännande uppgörelse med hela vår världsuppfattning. Vår dubbelmoral, rasism och brutalitet. Därför är den viktig.
Tidningen Kulturens Madelene Persson: "Tortyrens återkomst" är ingen nöjsam läsning, tvärtom, men det är kanske en av de viktigaste böckerna som getts ut på mycket länge. Viktig inte bara för politiskt intresserade, utan framför allt för alla dem, kanske till och med majoriteten av oss, som ibland får just en känsla av att lite mild tortyr aldrig kan skada när andra värden står på spel. Denna uppfattning kommer efter läsningen snart att ställas på ända.

Kom och ställ dig själv på ända nu på söndag kl 14-16 på Farsta bibliotek. Mattias Gardell är där och föreläser om hur det gick till när alla medel plötsligt blev tillåtna och dessutom uppmuntrades i kriget mot terrorismen.
Föreläsningen är ett samarbete mellan Farsta bibliotek, ABF Stockholm och Farsta Centrum.

Fri entré!
Varmt välkomna!


torsdag 9 april 2009

Mitt rum - En utställning av klass 4-6C, Farstaängsskolan


Klass 4-6C från Farstaängsskolan visar just nu upp sina rum skapade av skokartonger, frigolit, bomull, tyg och tandpetare. Här finns sovrum i gamla slott, en hel igloo, hotellrum, lyxhus och en cirkusvagn. Och riktiga lampor som går att tända!


En gammal KISS-affisch på väggen tyder på god smak i hushållet.










Guitar Hero!


måndag 6 april 2009

Kerstin skriver om Susanna Alakoskis författarbesök

Foto: Kerstin Alfredsson

Susanna Alakoski har många strängar på sin lyra. För debutromanen, den osminkade barndomsskildringen Svinalängorna (2006), fick hon Augustpriset. År 2008 stod hon som en av redaktörerna bakom boken Fejkad orgasm. Den 23 februari besökte hon Farsta bibliotek.

Fejkad orgasm är som ett hemligt klotterplank, förklarade Susanna. Den är otroligt rolig, och också skrämmande. Man kommer in i sängkammaren hos folk helt enkelt, och det är spännande.
Redaktörerna för boken förstod att detta var ett brännbart ämne. De skickade därför ut brev till PRO, Svenska kyrkan, ja, överallt för att få svar på frågan ”Har du fejkat?`” Och människor berättade. Resultatet blev en sammanställning av statistik, filosofi och citat.
– En fin bok att ha liggande framme, tyckte Susanna med ett småleende.

Annars är Susanna främst förknippad med ämnen som klass, våld mot kvinnor och missbruk.
Svinalängorna handlar om tre flickor uppväxt i ett miljonprogramsområde, ett sådant område som finns i många städer.
– Stadsdelarna har ofta positiva namn som Rosengård eller Lugnet. I folkmun finns andra namn: Bangla Desh och Nöden till exempel. Gruvlyckan blir Gruvolyckan. I Borlänge finns Grini, efter det nazistiska koncentrationslägret.
Susanna kom själv från ett sådant område i Ystad, och när hennes socionomkollegor pratade om det satt hon tyst. Men erfarenheten ”låg och skvalpade” i åratal. När boken till slut kom ut blev den en omedelbar succé. (Farsta biblioteks samtliga tre exemplar var utlånade också denna kväll.)

Foto: Kerstin Alfredsson

Att bli författare var inget självklart val, och hon var inte ung när hon debuterade.
–Jag kommer från lägre arbetarklass. Då kan man identifiera vad man inte vill bli. Vad man vill bli är inte så enkelt, men jag drogs till orden. Min mormor var analfabet fast hon växte upp i ett land med skolplikt, men hon sjöng sånger för mig. En handlade om tuppen och hönan som skulle bada bastu. Efter många verser dör hönan i slutet, ihjältorkad. Att växa upp med den som godnattsång – det triggar!

På frågan om Svinalängorna är självbiografisk svarade Susanna att hon inte vill prata om det. Boken bygger på egna erfarenheter, men är en roman.
Augustpriset, vad betydde det, undrade en annan i publiken.
– Det var en chock! Jag blev jätteglad, och jag behövde pengarna jättemycket!

Den trivsamma kvällen avslutades med att Susanna bjöd in till en skrivarkurs i Andalusien i höst, innan hon sålde signerade exemplar av sina böcker.
Publiken bestod av 25 personer, och skulle säkert ha varit större om inte romanprisvinnaren Elsie Johansson råkat tala samma kväll i Årsta.

Kerstin Alfredsson