måndag 16 november 2009

Studera med funktionshinder

I biblioteket finns nu information och hjälp för dig som har speciella behov i din studiesituation. På vårt informationsbord för studier hittar du en pärm med material, samt broschyrer. Fråga gärna personalen.

måndag 9 november 2009

Pierre de la Ramée - fransk filosof

Pierre de la Ramée levde på 1500-talet i Frankrike och var logiker, filosof, matematiker och pedagog. Han var upphovsman till den kristna filosofiska strömning som kallas Ramism. Under sin tid som professor vi Collége de France kom han på kant med den skolastiskt akademiska världen genom att kritisera Aristoteles.

Jag blev intresserad av denne filosof när jag läste att han ville bekämpa auktoritetens makt över kunskapen och släppa vetenskapen fri och låta forskare med sitt sunda förnuft studera världen förutsättningslöst. Här kan givetvis invändas att ingen forskning är/kan vara förutsättningslös och fri, den ingår alltid i ett paradigm. Men det stora i de la Ramées bidrag till forskning och kunskapssyn är att han vågade utmana dåtidens kunskapsauktoriteter; katolska kyrkan och antikens vetenskapsmän, och hävda en ny väg till att strukturera kunskap.

Ramismen ledde till att kunskap och fakta började struktureras på ett mer systematiskt sätt. Det har hävdats att ramisterna var föregångare till moderna encyklopediers sätt att redovisa kunskap. Ramée gav även ut latinska och franska grammatikböcker, av vilka den franska Gramere anses vara den första egentliga grammatikan.

De la Ramée gick en våldsam död tillmötes då han sköts 1572 i sitt hem under Bartolomeimassakern och hans kropp kastades ner från fönstret. - och jag går och bläddrar i grammatikböckerna i bibliotekets hylla och påminns om denne man.

tisdag 3 november 2009

Fräscha upp din franska

Check out this SlideShare Presentation:

Doften av Paris

Georges Simenon född 1903 i Liége i Belgien skapade 1930 en odödlig kriminalkommisarie med sina deckare om kommissarie Maigret. Denne kom att figurera i 75 romaner och 28 noveller.

Varför läser jag Maigret, och till och med så gärna att jag försöker läsa böckerna på franska. Det var ju bra många år sedan jag läste franska på gymnasiet, och har inte talat språket sedan dess.

Maigret ger en touche av Paris. Jag blir hembjuden till hans våning vid Place des Vosges i det fashionabla Marais-kvarteret och jag får träffa hans fru som med omsorg försiktigt frågar: "kommer du hem och äter middag"? Maigret är definitivt inte den hårdkokta deckaren som jagar brottslingarna i häftiga biljakter. Nej, här är en som jobbar med psykologiska analysmetoder. Jag njuter också av de realistiska miljöskildringarna - och drömmer mig gärna till Quartier Latin för att läppja på ett glas chablis på en bar. Eller också vandrar jag under Seines broar bland uteliggare och blomsterförsäljare och låtsas att jag är iakttagaren i Maigrets fotspår. Och allt detta på Franska!!
För den som nu inte läser franska finns många titlar översatta till svenska.
Tips: Låna en kasse: Franska deckartimmen eller kolla helt enkelt i vår deckarhylla.