torsdag 24 mars 2011

Kommande fotoutställning

Under April månad 2 - 28 kommer Brim Winlöf att ställa ut foton i Grupprummet och i Montern på biblioteket. Brim är farstabo och vi fick kontakt när hon kom till Svenska språkcaféet. Temat för det caféet var: vad har du gjort i helgen? och då uppenbarades att Brim är fotointresserad - genast föds en idé: kom till biblioteket och ställ ut dina foton!

välkomna till fotoutställningen!

torsdag 17 mars 2011

Ny kurs i Sociala medier - Delning.nu


För dig som är nyfiken på spotify, mer om facebook, rss-flöden, twitter mm, kan jag rekommendera Regionbiblioteket Stockholms webbaserade kurs. Du registrerar dig på kursplattformen och följer kursen moment för moment i egen takt. varje moment presenteras och sedan finns ett antal uppgifter som förklaras och som du kan göra på egen hand. Kursen är gratis.

Följ länken http://delning.ning.com/

lycka till!

tisdag 1 mars 2011

Förbjuden läsning

Nu är det dags för vårens tema på Stockholms stadsbibliotek: ”Förbjuden läsning”
Temat handlar om litteraturens skuggzoner och gömslen, om tabun, censur och självcensur. Om böcker man skäms över och sådana man gömmer undan. Vilka böcker har en gång varit förbjudna eller ansetts som farliga? Vilka böcker anses vara farliga idag?
På Farstas bibliotek hittar ni bland annat ett bord med böcker som är förbjudna eller som man har försökt förbjuda i USA (”banned books”). Det är exempelvis böcker som Rowlings ”Harry Potter”- serie, ”Tusen och en natt” eller Bradburys ”Fahrenheit 451”. Detta är böcker som vi i Sverige inte alls uppfattar som tabubelagda eller farliga, men som anses vara just det av vissa grupper i USA (främst föräldrar som tycker att vissa böcker är olämpliga för deras barn).
Det är intressant att fundera på varför böckerna anses vara olämpliga i USA och om samma sak skulle kunna hända i Sverige. Ty även om första tanken är ”detta är inte möjligt i Sverige” lönar det sig att fundera över saken. Tänk t.ex. på debatten om censur i barnböcker som uppkom i Sverige för ett tag sedan (http://www.vilaser.se/barnbokscensur-i-nya-vilaser-110/ http://svtplay.se/v/1930866/censur_av_barnbocker ). Där debatterades det om att förlagen censurerade (censurerar) barnböcker för att föräldrar ogillar vissa ämnen.
Ni får gärna vara delaktiga och berätta vilka böcker ni tycker borde förbjudas eller som alla borde läsa.
Så välkommen till biblioteket!