fredag 15 februari 2008

Deckartips - Mord och politik i Kina


Kriminalkommissarie Chen Cao vid Shanghaipolisens mordavdelning har många järn i elden. Han är en någorlunda erkänd poet, han översätter engelska deckare till kinesiska (för att dryga ut lönen) och han ses som ett framtidslöfte av kommunistpartiets lokala ledning. Han kan också glädja sig åt att nyligen ha tilldelats en egen liten lägenhet, något som många avundas honom.

Men det är lätt att kliva fel och förlora allting i dagens Kina. När de framväxande marknadskrafterna utmanar gamla värderingar kan kommunistpartiets linje ändras från en dag till en annan, och inte minst i polisarbetet måste man ta med detta i beräkningarna. Att Chen rör sig på minerad mark inser han när han utreder mordet på en kvinnlig mönsterarbetare. Han ställs inför ett moraliskt dilemma och måste välja sida.

Qui Xiaolongs kriminalroman En röd hjältinnas död utspelar sig i 1990-talets början och är den första i en serie om kommissarie Chens vedermödor. Även om berättelserna cirklar kring olika mordgåtor ger de också en levande bild av det väldiga sjudande, motsägelsefulla Kina.

Chen strör citat ur den kinesiska litteraturen omkring sig, han experimenterar med matlagning och han försöker värja sig från sin mors önskemål att han ska gifta sig.

Värme och humor blandas med bildning och insikter i kinesiskt vardagsliv i dessa böcker, som rekommenderas varmt till alla som på ett lättsamt sätt vill få en inblick i världsekonomins nya gigant. Eller som bara vill ha riktigt bra deckare.

Kerstin Alfredsson


Övriga titlar:

A loyal character dancer (Inte översatt till svenska)
När rött blir svart
A case of two cities
Red Mandarin Dress

Inga kommentarer: