onsdag 20 augusti 2008

Tips: A Photographer's Life av Annie Leibovitz



Annie Leibovitz tillhör vår tids största fotografer. Hennes bilder på Vanity Fair, där hon har arbetat sedan 1983, är bekanta för de flesta, t.ex. bilden på den gravida Demi Moore. Den bilden väckte stor debatt i USA när den publicerades.
Annie Leibovitz började sin karriär som fotograf på den relativ nystartade tidningen Rolling Stone. 1975 följde hon med bandet Rolling Stones under deras världsturné som konsertfotograf. Det var för tidningen Rolling Stone som hon tog sin antagligen mest berömda bild, en bild på John Lennon och Yoko Ono. Bilden togs bara fem timmar innan han sköts till döds.
A Photographer’s Life täcker Leibovitz liv från 1990 till 2005. Och det är verkligen fotografens liv som framställs för läsaren. Visst finns hennes professionella bilder med, men en stor del av materialet har en mycket privat karaktär. Det är bilder på hennes föräldrar och syskon, bilder på hennes barn och bilder på Susan Sontag. Hon lärde känna Sontag 1989 och de levde i ett förhållande ända till Sontags död 2004.

Bilderna i A Photographer’s Life är starka. Det finns mycket sorg i dem, men även mycket glädje. Bilderna på Susan Sontag på sjukhusbädd och till slut hennes död väcker mycket känslor. Bara efter några veckor efter hennes död förlorar Leibovitz även sin far. Men livet handlar inte bara om döden utan även om födseln. Bilder på de nyfödda tvillingar som Leibovitz blev mor till påminner om att livet går vidare.
Leibovitz besökte även Sarajevo mitt under pågående krig och försökte med sina bilder få omvärlden att förstå vad det var som pågick där.
Oavsett om Leibovitz bilder har en privat karaktär eller är tagna i ett professionellt syfte är de starka och tankeväckande. Hon får människan i bilden att säga något till oss som betraktar bilden och det spelar ingen roll om det är en bild på hennes mor på stranden lekande med sina barnbarn, eller sårade i ett sjukhus i Sarajevo eller Jack Nicholson klädd i morgonrock med en golfklubba i handen.

Skrivet av Taru Leino, Farsta bibliotek

Inga kommentarer: