I våras var jag i Montenegro och besökte folkbiblioteket (The City Library and Reading Room) i Herceg-Novi. Biblioteket byggdes 1852/53 och finns beläget på det vackra torget Bela vista i Gamla stan. Det är trångt och svårtillgängligt; ”a cult place for the learned and a dead sea for the ignorant”, som en montenegrin en gång har sagt. Sant eller inte, men biblioteket fungerar som centrum för information och kultur och sköts av sju anställda som med entusiasm och kvalitet försöker följa trender och bevara det gamla. De respekterar låntagarens krav när det gäller nya böcker, men de har ett annat tidsperspektiv. Det är viktigt att det gamla finns kvar.
Som besökare är man mest imponerad av alla rariteter, monografier, gammal periodika, gåvor och pressklipp om staden. Här finns även en stor samling om Napoleon. De flesta böckerna är gåvor från en montenegrin som levde hela sitt liv i exil. Några titlar som exemplifierar samlingen: ”Kritisk studie om Petrarca” av Alessandro Vallutello publicerad i Vienne 1550, ”Silva lokoru…” av teologen Granatensis publicerad 1586, fransk översättning av ”Don Quijote” publicerad 1681, ”Bibla sacra” publicerad i Amsterdam 1788 m.m. Allt är tillgängligt på webben via bibliotekets hemsida.
Biblioteket har en egen journal vid namn Boka. Den har givits ut en gång om året i tjugofem års tid. Tidningen publicerar texter om historia, nautik, arkeologi, turism, sport, demografi samt bibliografier av kända människor från trakten. Journalen är väl etablerad bland forskare i forna Jugoslavien. Under turistsäsongen organiseras en bokmarknad där besökarna kan bekanta sig med nya och aktuella böcker av inhemska utgivare.
Man kan verkligen lära sig av de som inte har pengar! Biblioteket jobbar kreativt med att hitta samarbetspartners. I brist på utrymme organiseras författarkvällar i en nära belägen musikskola. Musikskolan presenterar sina unga talanger och biblioteken presenterar författare. Författarkvällarna börjar alltid med konserter.
Text och bild: Nena Helac, Farsta bibliotek.
måndag 22 september 2008
Nena på besök i Montenegro
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
18:23
1 kommentarer
Etiketter: studiebesök, utbildning
Tips om bra artikel om FRA-lagen
FRA-lagen debatteras fortfarande i media, på bloggar och i fikarummen, helt enkelt för att den berör de allra flesta i vårt samhälle - och definitivt biblioteken. Tidningen Fokus har i sitt senaste nummer en artikel som rör om ytterligare i grytan.
Läs den djuplodande artikeln "Spelet om FRA" här!
Tidigare post om FRA-lagen:
Välkommen till övervakningssamhället
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
17:36
0
kommentarer
Etiketter: debatt, fildelning, tips
Torsdag 2/10 öppnar vi kl. 12.00
Torsdagen den 2/10 öppnar biblioteket kl. 12.00 pga gemensam planering och utbildning för all personal. Detta gäller samtliga stadsdelsbibliotek.
Stadsbiblioteket, Internationella biblioteket och biblioteken i Kulturhuset öppnar som vanligt.
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
11:15
0
kommentarer
Etiketter: öppettider
tisdag 16 september 2008
Clara Berglund - Akryl och silversmycken
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
13:42
0
kommentarer
Etiketter: utställning
måndag 8 september 2008
Läsecirkeln går vidare
Nästa träff blir torsdagen den 25 september, kl 18.
Vi bestämde på senaste sammankomsten att vi i fortsättningen ska ses var fjärde vecka istället för var tredje. Som kompensation valde vi att läsa två böcker. Dessa är Maria Svelands Bitterfittan och Theodor Kallifatides Mödrar och söner. Båda böckerna kom ut så sent som i fjol, och är alltså klart mer nutida än sommarläsningen Buddenbrooks, som kom ut på svenska första gången 1904.
Obs! Theodor Kallifatides kommer på författarbesök till Farsta bibliotek, tisdagen den 14 oktober. Välkomna då!
Skrivet av Kerstin Alfredsson
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
14:06
0
kommentarer
Etiketter: läsecirkel
Farsta filmklubb visar Arn
I samband med att Farsta filmklubb visar den första Arn-filmen skyltar Farsta bibliotek med böcker om korståg, riddare och annat under medeltiden, samt givetvis Jan Guillous böcker om Arn.
Filmen visas på Vår Teater kl 19.00 den 11 september.
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
13:42
0
kommentarer
Etiketter: film, utställning
torsdag 4 september 2008
Tips: Vi byggde våra hus - Om Rottnerosbacken i Farsta
Alla som är intresserade av den lokala nutidshistorien i söderort bör definitivt skaffa boken Vi som byggde våra hus - Självbyggarna på Rottnerosbacken i Farsta 1963-64. Förutom digert textmaterial i form av bakgrund, intervjuer och kuriosa, samt både gamla och nya fotografier, medföljer även en DVD med flera unika filmer från byggperioden, och dessutom ryms här flera bildspel.
Vi säljer boken för 200 kr/st.
Från bokens baksidestext:
"Kan du tänka dig att bygga ditt radhus från grunden med enkla handredskap?
Så var det när småhusbyggarna startade i skogen på Rottnerosbacken 1963. De fick bygga på sin fritid med släkt och vänner och allt skulle vara färdigt på ett år.
Här finns berättelser, bilder och filmer från byggtiden och från senare tid. Boken handlar om livet på Rottnerosbacken under 40 år, om händelser och människor. Det är en unik dokumentation, som ger en levande bild av ett radhusområdes historia i söderort."
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
14:23
0
kommentarer
onsdag 3 september 2008
Helena Henschen och Theodor Kallifatides till Farsta!

Boka datum och tiden 19.00 redan nu!
Mer info följer...
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
11:54
0
kommentarer
Etiketter: författarbesök
måndag 1 september 2008
Barnfilm hösten 2008
Grupper efter förhandsanmälan (ring 08 - 508 305 22).
Upplagd av
Mattias Indy Pettersson
kl
13:54
0
kommentarer