måndag 30 juni 2008

Tips: Över näktergalens golv av Lian Hearn



Romanen utspelas i ett fiktivt land under en feodal tid. Landet har dock drag av Japan. Pojken Takeo förlorar sin familj då krigsherren Iida Sadamu skövlar och bränner ner Takeos hemby, men Takeo räddas av Otori Shigeru som är den yngste i klanen Otori och som vill adoptera Takeo. Så småningom förstår Takeo att hans bakgrund är väldigt speciell och att han ett uppdrag att utföra. Men så kommer kärleken emellan…

Det här är en fantasyroman som är helt underbar! Den klassas som ungdomsroman men det är absolut en bok för alla, från tonåren och uppåt. Och inte behöver man vara en fantasyfantast heller för det här är bara en sådan bra historia om kärlek och maktkamp skriven på ett vackert, bitvis poetiskt, språk. Maktkampen blir ibland riktigt otäck och ställer frågor hos läsaren: vad är man beredd att offra? Våra sinnen, framför allt hörseln, har en central roll i berättelsen och detta beskriver Hearn så ingående att man kanske börjar fundera över sina egna sinnen på ett nytt sätt. Det här är den första delen av flera om klanen Otori. Boken Och himlens vida väv utspelar sig före de andra delarna i serien, men bör enligt Hearn själv läsas sist.

Skrivet av Gunilla Österbäck, Farsta bibliotek

Favoritklassiker: Samlade verk av Arthur Rimbaud



Den unge Arthur Rimbauds vildsinta och vackra formuleringar från mitten av artonhundratalets slut fick sig en rejäl uppryckning 2003 då den mystiske översättaren Elias Wraak (född på Fårö 1918, vilket naturligtvis ska tas med en grov nypa salt…) släppte lös allt den amoraliske poeten, anarkisten och satirikern fått ur sig under sin korta karriär. Tidigare svenska översättningar, främst av Gunnar Ekelöf, har tyvärr förfinats och tolkats enligt trettiotalets något kuvade konventioner. Wraak, som grävt ner sig ordentligt inför detta översättningsarbete och stundtals varit helt beroende av Rimbaud-poesin, vräker dock på och ger oss den verkliga diktaren, så som han var och så som han tänkte, fritt från romantiseringar och tillrättalagda ord.
Arthur Rimbaud skapade hela sitt livsverk mellan 16 och 21 års ålder, då han levde några rumlande år tillsammans med poetkollegan Paul Verlaine, med vilken han även hade ett homosexuellt kärleksförhållande. De skapade mer eller mindre kaos överallt där de drog fram - liv och dikt var ett - samtidigt som de skrev och diskuterade sig fram till sin egenartade poesi, en diktning som inte vek för något. Därefter vände han litteraturen ryggen och levde ett rotlöst kringflackande liv fyllt av hårda strapatser. Han dog 1891, endast 37 år gammal. Att han var ett geni inom sitt gebit torde vara solklart.
Hans mest kända verk är betitlat En tid i helvetet, författat vid 19 års ålder. Här beskriver Rimbaud på ett becksvart sätt sitt utanförskap i tillvaron, en ung mans kamp mot civilisationens ondska som han uppfattade den. En tid i helvetet finns givetvis med bland dessa samlade verk som även rymmer fragment, utkast och en gedigen notapparat med väldigt informativa kommentarer. Volymen har dessutom förärats ett förord av Nikanor Teratologen. Så oerhört passande.

Skrivet av Mattias Pettersson, Farsta bibliotek
Mer information på biblioteket.se

tisdag 24 juni 2008

Välkommen till övervakningssamhället



Kristoffer Gunnartz bok Välkommen till övervakningssamhället (finns på NUtids-hyllan hos oss!) blev helt plötsligt mer aktuell än någonsin när FRA-lagen fick bifall i riksdagen för några dagar sedan. Lagstiftningen träder i kraft den 1 januari 2009, men redan nu förbereder Belgien en stämningsansökan mot Sverige i Strassbourgdomstolen - de kan helt enkelt inte tolerera att Sverige övervakar de belgiska medborgarna.

Åke Nygren tar exemplariskt ställning mot den kontroversiella lagen på sin blogg bibl.se:
Stoppa storebror!
Från bibliotekariefronten intet nytt...
Svek och hyckleri
Lillebror ser dig

Åke tipsar även om Viktor Sarges inlägg på bloggen Bibliotek i Halland:
Övervakning har skapat självcensur i Tyskland

Det minsta man kan göra är att läsa in sig på ämnet och bilda sig en egen uppfattning. Ovan- och nedanstående länkar är en bra början.

Försvarets radioanstalt
stoppaFRAlagen.nu
FRApedia

onsdag 18 juni 2008

Favoritklassiker: Nässlorna blomma av Harry Martinson



Här skriver Harry Martinson om sin egen uppväxt som sockenbarn. Efter att pappan dött och modern försvunnit iväg till Amerika blir Martin, som pojken kallas i romanen, utackorderad av kommunen som sockenbarn. Martin lever under mycket hårda förhållanden och flera gånger blir han förflyttad till nya familjer. Han vågar inte längre tro på det goda. Men kanske finns det ändå hopp...
En roman att läsa dels för att det är en bra historia, men också för att få lite mer kunskap om hur det var i början av 1900-talets Sverige. Det finns en fortsättning på berättelsen om Martin, Vägen ut.

Skrivet av Gunilla Österbäck, Farsta bibliotek.

måndag 16 juni 2008

Dexter



Dexter är förmodligen mest känd som TV-seriesuccé, men ramberättelsen kommer från böckerna författade av Jeff Lindsay.

Dexter Morgan - blodanalytiker anställd av polisen som på fritiden ägnar sig åt mörda folk "som förtjänar det" - spelas fenomenalt känslokallt av Michael C. Hall, känd från kvalitetsserien Six Feet Under. Det är honom man ser framför sig när man läser böckerna.
Han är alltså en seriemördare som vi förväntas sympatisera med, och det fungerar alldeles utmärkt. Det här är spänning, drama och subtil, mörk humor på hög nivå.
Första säsongen följer första boken, Darkly Dreaming Dexter, medan andra säsongen har utvecklat en egen berättelse. En tredje säsong är planerad och har premiär 30:e september 2008 i USA. Huruvida den kommer följa någon av böckerna är oklart.



De tre böckerna (Darkly Dreaming Dexter, Dearly Devoted Dexter och Dexter In The Dark) finns nu att låna på Farsta bibliotek. Kolla NUtids-hyllan eller fråga personalen.

Bonus: Det fenomenalt snygga introt till TV-serien.



Skrivet av Mattias Pettersson, Farsta bibliotek.

tisdag 10 juni 2008

Våravslutning för läsecirkeln!

Torsdagen den 5 juni satte läsecirkeln i Farsta punkt för säsongen. Åtta av gruppens nio deltagare kom, trots att det var helgdagsafton och strålande väder (den nionde var bortrest på grund av arbete, och hade skickat en hälsning via mail). Det ger en fingervisning om hur beroendeframkallande den här aktiviteten är. Efter fikat, förgyllt av Guns hembakade bullar, fattade vi därför beslut om ett startdatum i höst, trots att alla inte riktigt vet hur livet kommer att se ut då.
Alltså: Återsamling torsdagen den 28 augusti, kl. 18!

Sedan oktober 2007 har vi i cirkeln läst elva böcker. I torsdags fick alla närvarande chans att betygsätta dessa. Böckerna som hamnade i topp var de som berörde alla deltagarna starkt, medan de som hamnar längre ner på listan fått väldigt skiftande betyg. De har talat till några men inte alls till andra. Här kommer hela resultatet!

Och vinnaren är...

1. Kafka på stranden av Haruki Murakami!



4,9 poäng av 5 möjliga.
Lägst: 4 Högst: 5
Några omdömen: Fantastisk! Magisk! Stilig. Superbra. Fascinerande. Positiv överraskning!


2. Blindheten av José Saramago



4,3 poäng
Lägst: 3 Högst: 5
Några omdömen: Stark. Kvalitet. Kände mig manglad. Wow! Tung och jättebra.


3. En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong



4,3 poäng
Lägst: 4 Högst: 5
Några omdömen: Kul om Kina. Intressant. Nyanserad. Spännande slut. Gillar inte deckare, men den här var behaglig.


4. Högt bland Saarijärvis moar av Väinö Linna



4,0 poäng
Lägst: 3 Högst: 5
Några omdömen: Jättebra! Speciell upplevelse. Man vill fortsätta (med del 2 och 3 i trilogin). Fint flyt. Svårt med dialekten, men bra. Intressant om Finland.


5. Hundhuvud av Morten Ramsland



3,5 poäng
Lägst: 1 Högst: 5
Några omdömen: Rekommenderas! Rolig. Rörig. Tyckte riktigt illa om den.


6. Samlade dikter av Tomas Tranströmer



3,3 poäng
Lägst: 1 Högst: 5
Några omdömen: Starka bilder. En språklig upplevelse. Det är så vackert! Är otränad på att läsa dikter. Sa mig ingenting. Passar inte min livssituation.


7. Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger



Poäng: 3,0
Lägst: 1 Högst: 5
Några omdömen: Mysig. Välkomponerad. Gripande. Tyckte jättemycket om den! Lite ytlig. Klyschigt språk ibland. Minns den inte alls.


8. Nattvakten av Sarah Waters



2,9 poäng
Lägst: 2 Högst: 4
Några omdömen: Gott arbete. Inkännande dialog. Gediget romanbygge. Lite sorglig – tyckte om den. Intetsägande. Lämnar mig oberörd.


9. Vad hände på vägen till Damaskus? av Lena Einhorn



2,8 poäng
Lägst: 2 Högst: 5
Boken är ingen roman, utan ett inlägg i debatten om huruvida Jesus existerat och vad som egentligen hände vid korsfästelsen. De flesta tyckte nog inte att den gav någon språklig upplevelse, men väldigt intressanta inblickar i källorna från omkring år 0. Livlig diskussion uppstod.


10. Drottningens chirurg av Agneta Pleijel



2,4 poäng
Lägst: 2 Högst: 3
Några omdömen: Rakt och bildrikt språk. Bra tidsbild. Skriver väl. Trådar följs inte upp. Inget riktigt driv. Njöt inte. Tråkig.


11. Nej, det är en snöklump av Sara Villius




2,3 poäng
Lägst: 1 Högst: 4
Några omdömen: Utlämnande. Gillar cynismen – det finns så mycket mellan orden. Annorlunda – bra språk. Suck! Den mest ointressanta bok jag någonsin läst. Mer form än innehåll. Likgiltig.

Till slut – vad är själva poängen med en läsecirkel? Här följer några synpunkter från deltagarna:
”Trevligt och inspirerande att diskutera litteraturen och att formulera omdömen själv”.
”Underbart att möta andra läsentusiaster! Vissa böcker växte när de diskuterades.”
”Mycket trevlig grupp och roligt att få läsa nya böcker som man själv aldrig skulle ha valt.”
”Mycket trevligt med blandning av olika åldrar och tips om böcker som jag inte kommit i kontakt med.”
”Supertrevligt. Man får ofta omvärdera böckerna efter cirkeln.”

Det som flera sa var också att man ofta tänkte på - ”bar med sig” - de andra i gruppen medan man läste en bok. Man undrade hur de andra skulle reagera, vad de skulle tycka.

Skrivet av läsecirkelledare Kerstin Alfredsson, Farsta bibliotek.

PS. Till nästa gång läser vi Buddenbrooks: En familjs förfall av Thomas Mann.

måndag 9 juni 2008

Tips: Norwegian wood av Haruki Murakami



Den unge Toru pluggar på universitet i Tokyo. Han träffar en gammal vän, Naoko som han har ett nära, men inte alldeles okomplicerat förhållande med. Han försöker på alla sätt stötta Naoko som inte mår särskilt bra, men han inleder också ett förhållande med en flicka från universitet, Midori. Hon är Naokos motsats, öppen och mycket utlevande.
Läsaren får följa Torus balansgång mellan dessa unga kvinnor, samtidigt som han funderar mycket kring vad som ska bli av honom själv. Romanen beskriver också hur japanska ungdomar lever i Tokyo under sextiotalet. Förvånansvärt västerländskt ibland! Titeln Norwegian Wood anspelar förstås på Beatleslåten med samma namn och den har en mycket väsentlig roll för Naoko och Toru. En lågmäld men intensiv roman om livet som ung och om vuxenblivande.

Skrivet av Gunilla Österbäck, Farsta bibliotek.

torsdag 5 juni 2008

Nyinköpt fantasy

Vi har köpt in ett gäng nya böcker efter tips från en äkta fantasynörd (han har Vällingbys fetaste fantasyskägg!). Det är engelska som gäller den här gången också.



Patrick Rothfuss debut The Name of The Wind prisas över hela nätet. Det de flesta klagar på är att det i sedvanlig ordning är första boken i en trilogi, varför man får vänta alltför länge på nästa bok, annars är det idel lovord. Rothfuss jobbade med debuten i sju år, så vi får hoppas att det inte dröjer lika länge innan bok nummer två dyker upp.
Så här skriver SF-bokhandelns Ola Hultin om boken.
Här finns Patrick Rothfuss officiella hemsida.

Vi har även köpt in Robin Hobbs uppskattade trilogi om Fjärrskådarna (The Farseer Trilogy) på engelska: Assassin's Apprentice, Royal Assassin samt Assassin's Quest. Perfekt sommarläsning, tycker säkert fantasynörden.
Läs mer om Robin Hobb här.
Bild länkad från hemsidan Piruett.

onsdag 4 juni 2008

Intressanta intervjuer



Internationella Bibliotekets hemsida är en guldgruva, kanske främst när det gäller intressanta intervjuer. Upptäck du också!

tisdag 3 juni 2008

Favoritklassiker: Glaskupan av Sylvia Plath



Den amerikanska författaren och poeten Sylvia Plath (1932-1963) skrev Glaskupan 1963, en bok som sedan dess hittat generation efter generation av läsare. Huvudpersonen i Glaskupan är Esther Greenwood, utåt sett en mönsterelev som alltid fått högsta betyg i skolan och som i bokens början befinner sig i New York för att praktisera på en damtidning som ett stipendium för A-studenter. Men Esthers inre är inte lika ordentligt som hennes framgångar i skolan, hon är cynisk och kall inför New York, den där häftiga pulserande staden som alla stipendietjejer ska tjusas av. Esther fångas inte av all glamour och ståhej, såsom de andra tjejerna. Hon genomskådar den artificiella storstadsvärlden hon möter, samtidigt som damtidningsredaktören konfronterar henne med hennes brist på engagemang och mål. New York-tiden borde peppa henne, men hon känner sig bara mer vilsen. När Esther kommer hem igen från New York och inte fått platsen på skrivarkursen, som hon räknat med att bli antagen på, så raseras självförtroendet, men också tron på samhället och hennes roll i det. Det är som en glaskupa som sänker sig över Esther och avskärmar henne från allt som ger henne livslust och hon förlorar fotfästet totalt. Hon vill skriva och bli författare men vill inte, som den givna vägen är, lära sig stenografi för att skriva ner tråkiga mäns diktamen för att få en inkomst, för att sedan ha råd att ägna sig åt sitt eget författarskap. Esther vill inte gifta sig och bara vara någons tråkig mans fru, hon vill inte spela rollen som flickvän till en tråkig kille. Kraven utifrån familj, vänner och samhälle samt kraven hon ställer på sig själv knäcker henne och glaskupan sänker sig över henne.

Jag läste denna bok för första gången när jag var 14 och blir lika starkt berörd när jag läser om den idag. Boken är skriven för 45 år sedan, men den är fortfarande mycket aktuell, eftersom de tuffa kraven på hur en ung kvinna förväntas vara för att leva upp till rollen på "rätt" sätt inte har förändrats, tyvärr. Bokens första del om New York har en fräsch cynisk blick som jag gillar, den andra delen efter hemkomsten är mer emotionellt skriven, men läsaren hålls ändå utanför Esthers innersta tankar. Detta är ett stilgrepp hos Sylvia Plath som gör att glaskupans avskärmande känsla blir tydlig för läsaren. Hur boken slutar tänker inte jag skriva, utan jag uppmanar dig att läsa denna gripande klassiker om identitetskluvenhet och samhällets krav på individer.


Skrivet av Elin Lundmark, Farsta bibliotek.