måndag 9 februari 2009

Boktips om fildelning

Den 16 februari drar vad som av några kallas "den största politiska rättegången i Sverige sedan IB-affären" igång: fildelningssajten The Pirate Bay ställs inför rätta. Och i april börjar IPRED-lagen att gälla om den inte stoppas.
Biblioteken, som kan ses som världens äldsta fildelarcommunity, borde ha ett stort intresse av vad som sker. Här i Farsta kan du bl.a. låna böckerna Piraterna av Anders Rydell och Sam Sundberg, samt 6 miljoner sätt att döda en älg på av Tony Ernst (den enskilt bästa boken jag läst om fildelning!) för att sätta dig in i frågorna.

Aktuella länktips:
Fildelning
Creative Commons
Om öppen källkod
Om upphovsrättsfrågan
Piratpartiet
Copyriot

Tidigare skrivet om fildelning: Klicka här!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips till:lyssna på P1, Nya Vågen, 10/2. Temat är The Pirate Bye - ett folkbibliotek?
http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3048

Birgitta

Mattias Indy Pettersson sa...

Tack för tipset, Birgitta! Tyvärr missade jag sändningen, men den går säkert att hitta på nätet...

Intressant förresten om de tänker gå vidare och åtala Google efter det här? Pirate Bay är liksom Google nämligen en typ av sökmotor. Det är bara att googla på "the killers blogspot" eller "sophie zelmani torrent" för att hitta musik som lagts upp för fildelning.
Hittade följande kommentar:

Piratebay tillhandahåller en teknisk tjänst som innebär att man kan söka efter torrents, en slags sökmotor.
Att förbjuda piratebay pga att man kan hitta upphovsrättskyddat material där vore samma sak som att förbjuda posten för dom tillhandahåller en tjänst som kan nyttjas till olagliga saker tex beställa droger och diverse andra saker.

Anonym sa...

Ja, det här märkliga med att Google scannar böcker för att skapa ett E-bibliotek o utmanar upphovsrätten globalt! Nu börjar konsekvenserna av internet o digital teknik bli mycket tydliga. Och de regelverk som var så självklara för några år sedan har blivit ändrade utan att politiker eller jurister varken har förstått eller påverkat.

Lästips: http://sydsvenskan.se/nojen/article410869.ece

Birgitta

Mattias Indy Pettersson sa...

Rick Falkvinge, Piratpartiet, skriver på sin blogg, apropå "Hur ska artisterna få betalt?":

Exakt den frågan tryckte upphovsrättslobbyn på när de allmänna biblioteken skulle införas också. “Ni stjäl ju från författarna!“, sade de. Varje bok som lånades ut från biblioteken var en bok som aldrig skulle säljas i bokhandeln. “När folk kan gå till biblioteket och läsa böcker gratis, så kommer inga författare att kunna få betalt! Ingen kommer att kunna leva på sitt författarskap! Ingen kommer någonsin att skriva böcker mer!“.

Idag vet vi att det skrevs böcker efter 1850, när det första biblioteket öppnade i Storbritannien. Fler än någonsin, faktiskt. Upphovsrättslobbyn hade kommit med ren skrämselpropaganda som inte hade någon förankring i verkligheten. Precis samma propaganda försöker de med nu också.

Ibland får man följdfrågan “Men de tjänar ju pengar på det!” (syftandes på The Pirate Bay). Då kan man följa upp med;

Ja? Biblioteken var också ideella i början, men idag är det ganska självklart att bibliotekarier är fast anställda och har en månadslön? (Precis som jag säger i TV-klippet på Expressen-TV.)

Någon kan protestera mot att det utgår en “biblioteksersättning” i Sverige. Det är ett par öre (INTE fullpris för boken i bokhandeln!) som utgår för varje utlåning av en bok, om man kommer över vissa tröskelvärden och annan byråkrati. Men - och det här är viktigt - det är inte, repeterar inte, en kompensation för utebliven försäljning. Det är ett statligt kulturstöd till svenska författare och översättare. Bara svenska. När någon lånar Harry Potter på biblioteket, så får J K Rowling inte ett öre (och just därför brukar jag ta den boken som exempel).

http://rickfalkvinge.se/