onsdag 12 mars 2008

Boktips: Svensk maffia



För den som inte hänger på Flashbacks forum eller har förstahandskontakt med den organiserade brottsligheten kommer Svensk maffia att framstå som en unik inblick i en undre värld som få har insyn i.
Det handlar om grovt kriminella som rör sig bland allmänheten. De gemensamma nämnarna stavas makt och pengar. I viss mån upprätthåller dessa brottslingar ett uns av lojalitet och respekt för sina bröder, men till syvene och sist är det pengarna som styr. Moral är ett förlegat begrepp. De personer som omnämns som ”saknade i strid” i den här boken är väldigt många, liksom de mord och mordförsök som tycks vara vardag i dagens kriminella Sverige. Ett av alla de mord som det talas om uppges ha kostat uppdragsgivarna 60.000 euro (över en halv miljon kronor). Toppskiktet rör sig med enorma summor pengar och det är dessa som lockar.
Och oftast står polisen med byxorna nere.

Vi får följa de klassiska MC-gängen Hells Angels, Bandidos MC och Brödraskapet, samt Original Gangsters, gängen i betongen. Vi möter även Naserligan, jugoslaverna, Uppsalamaffian och många fler. Under resans gång dyker även välbekanta namn som Carola Häggkvist, Doktor Alban, Thomas Bodström och Lasse Kronér upp. Kanske inte alltid i de sammanhang vi är vana vid.
I takt med att gängen ökar och kriminaliteten blir mer sofistikerad och avancerad rapporteras det allt mindre i massmedia. Hänger vi inte med?
Författarna tycks definitivt hänga med och skriver spännande och engagerat. Det här är en deckare, fast på riktigt. Vi rör oss över hela landet, då författarna menar att brottsligheten har förgreningar som täcker drygt fyrtio orter i Sverige. Vad som saknas är djupgående intervjuer med politiker, jurister och andra maktmänniskor som borde krävas på förklaringar till varför den svenska maffian har kunnat etablera sig och kan röra sig relativt obemärkt. Förhoppningsvis får vi ta del av sådana välbehövliga analyser i en uppföljare. Tills vidare har författarna upprättat en webbplats där de kriminella gängens fortsatta utveckling bevakas.

Skrivet av Mattias Pettersson, Farsta bibliotek.
Mer info på biblioteket.se

Inga kommentarer: