måndag 6 oktober 2008

Fullsatt när Helena Henschen kom till biblioteket









Varma applåder mötte Helena Henschen när hon den 2 oktober besökte Farsta bibliotek. Hennes nya bok Hon älskade är den mest reserverade på Stockholms stadsbibliotek just nu, och att intresset är stort underströks av att drygt 75 personer trotsade höstmörkret och slöt upp. Tålmodigt satt de och väntade flera minuter före utsatt tid.
Helena inledde med att säga att hon tyckte att det var oerhört roligt att få träffa sina läsare. När hon gav ut sin första bok I skuggan av ett brott hade hon inte haft några förväntningar alls. "En debutant över 60 år – och dessutom kvinna. Hur intressant kan det vara?" Så hade hon tänkt. Men boken, som skildrade händelserna kring mordet på hennes morfar, blev en fantastisk framgång, och hon fick blodad tand.
Men, förklarade hon, "jag hade aldrig tänkt skriva en bok till om en släkting!"
Ändå är det just det hon nu gjort. Hon älskade handlar om Helenas färgstarka farmor Signe, och utgångspunkten för berättelsen är det detaljerade testamente, fullt av förhållningsorder, som hennes sex barn skulle hantera efter hennes död. Förutom testamentet har Helena läst lådvis av brev och dokument som Helenas kusiner överlämnat (det var kusinerna som först tyckte att Helena skulle skriva om Signe). Så småningom kunde hon se Signe som en personifiering av en dramatisk tid, där kärlek, kamp mot antisemitism och kvinnokamp var viktiga ingredienser.

Efter Helena Henschens föredrag blev det frågestund, och kvällen avslutades med bokförsäljning och signering. Det mycket uppskattade författarbesöket gjordes möjligt genom ett samarbete med ABF Stockholm.

Tisdagen den 14 oktober kl. 19 är det dags igen. Då kommer Theodor Kallifatides och talar om sin nya bok Vänner och älskare.

Text och bild: Kerstin Alfredsson

Inga kommentarer: