måndag 14 april 2008

Favoritklassiker: Maken av Gun-Britt Sundström

Hur kan man leva sitt liv så fri som möjligt utan att bli knäckt av ensamhet? Kan man vara fri tillsammans med en annan människa? I Maken dissekeras förhållandet.



I Maken från 1976 får vi följa Martina och Gustav som tillsammans upptäcker vad det innebär att gå in ett parförhållande. De måste hantera respektive familjers och vänners förväntningar, försöka anpassa sig till varandras sexuella behov och dras av varandra in i ett känslomässigt maktspel som de knappt har kontroll över. Boken skildrar träffsäkert kärleksförhållandets upp- och nedgångar med en känslomässig inlevelse som är så slående att det ibland gör ont, men ändå blir det aldrig någonsin smetigt romantiskt. Tvärtom är det den svarta, kärva humorn och en sorts positiv cynism som sätter tonen för boken.
Jaget i boken, Martina, vägrar att anpassa sig till normer som hon inte hittar logiska eller på annat sätt hållbara argument för och hon gör kompromisslöst upp med kärnfamiljen, borgerligheten, sociala konventioner och könsroller. Hon fullständigt dissekerar förhållandets mekanismer och som läsare njuter man och känner igen allting. Det bästa är att Sundström aldrig predikar – hon problematiserar och visar vilka brister som finns samtidigt som hon tydliggör att hur man än väljer får det konsekvenser som kräver en ansträngning att leva med. Läsaren får helt enkelt tänka och dra slutsatser själv.
Trots att Maken utspelar sig på 60- och 70-talen känns den helt tidlös i sitt ämne, men även språkligt är den fortfarande alldeles glimrande med ett flyt som är ovanligt i svenska romaner och en underfundig ton som fångar stämningslägena perfekt.

Skrivet av Mikael Tuominen, Farsta bibliotek

Inga kommentarer: